Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد علی نعمت الهی استاد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم صبح شنبه در نخستین بخش این نشست ها، با موضوع «انسان در نگاه حافظ و ملاصدرا» به سخنرانی پرداخت و گفت: در انسان شناسی حافظ و ملاصدرا از منظر تعالی انسان و روش و سبیل عارفانی است که درباره شان باید بکار برد.

قلمروهایی که ملاصدرا و حافظ پیمودند

این استاد دانشگاه به اشتراکات، افتراقات و قلمروهایی که ملاصدرا و حافظ پیمودند، اشاره کرد و در ادامه گفت: اشتراکات شامل خدامحوری و انسان گرایی، انسان پروری، شکوفایی انسان، چندبعدی بودن انسان، واقع گرایی، جامعه نگری، آسیب شناسی و کمال طلبی، انسان متعالی، روش ها و مشرب ها، ارزش ها و کمال انسان بودن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه حافظ، حافظه ارزش های انسانی در هر دوره و مکان است، افزود: تمایز زبان ملاصدرا زبان عقل و فلسفه و زبان حافظ شعر و عشق است.

نعمت الهی ادامه داد: در کمالات، ملاصدرا دیدگاه درونی و حافظ با نگاهی جامع شناسانه و روان شناسانه به درون و برون انسان توجه دارد.

به گفته این استاد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، مخاطب ملاصدرا خاص و مخاطب حافظ هم عوام و هم خواص هستند؛ نگاه ملاصدرا به حافظ به خودپروری و خوددوستی نگاهی مثبت است.

وی افزود: ملاصدرا به پیچیدگی و لایه به لایه بودن انسان اشاره می کند، اما حافظ از واژه وجود بجای هستی استفاده می کند؛ هستی مرتبه نازل انسانی به معنای زنده ماندن و واژه وجود مرتبه میانی و متعالی انسانی که به بحث کمال طلبی جاودانگی زیباشناسی می پردازد.

نعمت الهی اضافه کرد: حافظ عشق را بالاتر از عقل می داند و به دیروز برای امروز نگاه می کند.

سپس در ادامه نشست اول استاد دانشگاه اراک پیرامون تاریخ خلقت، مفهوم انسان و انسان بودن نزد حافظ و گوته به ارایه پرداخت.

تشابهات خلقت انسان نزد حافظ و گوته

دکتر علی رجایی ابتدا فهرست وار به عناوین این مقاله پرداخت و گفت: حافظ دو غزل مهم دارد که درباره خلقت انسان است؛ در دیوان گوته هم شبیه حافظ با کلیت محتوایی شعر درمورد خلقت انسان اشاره شده است.

وی ادامه داد: در دیوان شرقی غربی، گوته اشاره زیبایی به اندیشه خداوند دارد و آن خلق ابوالبشر است که به خوبی در وجود انسان اشاره می کند.

این استاد دانشگاه اراک، گفت: در نزد گوته واژه هایی معادل ساختار بدن انسان مهم است در حالیکه حافظ به گناه و عصیان انسان نگاهی ریزبینانه دارد؛ هم نفسی با خداوند یکی از مهمترین جنبه های هویتی انسان است.

همچنین دکتر امیر حسین ماحوزی استاد دانشگاه پیام نور با نگاهی به «حافظ و روان شناسی ترس» به سخنرانی پرداخت.

وی، در ادامه نشست علمی نخست یادروز حافظ عنوان کرد: دو شخصیت رند و زاهد از منظومه شبانه و دومی از منظومه روزانه در دیوان حافظ دیده می شوند.

ناشناخته بودن جهان مهمترین ترس حافظ

ماحوزی ادامه داد: مهمترین ترس حافظ ناشناخته بودن جهان است، زاهد از اضطراب جهانی ناشناخته می گریزد. بلکه بتواند به آرامش برسد.

به گفته این استاد دانشگاه پیام نور، ناپایداری جهان سراسر دیوان حافظ را فراگرفته است؛ زاهد که راز جهان را درنیافته از او می گذیرد و به سوی بهشت روی می کند در حالیکه رند به سوی تجربه جهان می رود.

ماحوزی در ادامه، گفت: رند عرصه زمان با عشق به گونه ای دگر می نگرد و ازل را در اکنون تجربه می کند، در حالیکه زاهد از اکنون گریزان است.

وی، ادامه داد: ترس از درون، رها شدن عاشق از معشوق، ترس از مردم و دیگری عام؛ حافظ آموخته به ملامت ها توجهی نکند و با خود و در خود عبور می کند و برایش نام مهم نیست.

این استاد دانشگاه پیام نور، اضافه کرد: خرقه نمادی از جدایی از آلودگی ها نزد زاهد است و خودبینی زاهد از اینجا آغاز می شود، رند برخلاف به مردمان وابسته نیست اما انسان ها را دوست دارد و با دوستان در اوج مهر و محبت است.

به گزارش خبرنگار مهر، بخش نخست بیست و سومین دوره نشست های علمی یادروز حافظ پیش از ظهر شنبه به پایان رسید.

کد خبر 4743898

منبع: مهر

کلیدواژه: شیراز یادروز حافظ نشست علمی اربعین 98 اربعین حسینی مرز مهران ایلام بوشهر گرگان زائران اربعین شیراز قزوین گردشگری شهرکرد خطبه های نماز جمعه نیروی انتظامی بیرجند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۲۸۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، آیت الله معلمی در آئین عزاداری و دسته روی سالروز شهادت بنیانگذار فقه جعفری و مکتب تشیع حضرت امام صادق (ع) گفت: همان طور که امام حسین (ع) با قیام و ایستادگی و مقاومت در برابر ظالمان برای همیشه تاریخ بشریت جاودانه شد، امام صادق (ع) با خدمات علمی و فرهنگی و دینی در برابر انحرافات فکری و فرهنگی دوران سلطه بنی امیه خدمات جاودانه به جوامع دینی و اسلامی کرده است.

امام جمعه قائم شهر افزود: امام صادق (ع) بعد از حاکمیت و سلطه بنی امیه بر جامعه اسلامی و دینی برای گشودن باب فرهنگی و قرآنی چه در مسائل اعتقادی و عملی تلاش‌ها و خدمات فوق العاده به جهان اسلام داشته است.

آیت الله معلمی با اشاره به نقش بسیار مهم امام ششم شیعیان برای حفظ اسلام و اهل بیت (ع) گفت: حقیقتا امام صادق (ع) آثار رسول الله را حفظ و برای آیندگان به امانت گذاشته است.

نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری، سالروز شهادت امام صادق (ع) را برای همه پیروان و شیعیان مکتب اهل بیت (ع) روز بسیار مهم و بزرگی دانست و افزود: باید ارزش‌های گذشته را قدر بدانیم و با استفاده از این فرصت ها، توجهات را به مکتب امام صادق (ع) که مکتب اسلام و قرآن و عترت پیامبراعظم (ص) است بیشتر کنیم.

دیگر خبرها

  • فیلم| مقام شامخ استاد از نگاه دانشگاهیان
  • اینجا آمریکاست و آنهایی که در سمت درست تاریخ ایستاده‌اند
  • ۳ عامل مهم در شکل‌گیری شخصیت محمد‌رضا سنگری
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • آمریکا بزرگترین حامی رژیم صهیونیستی است
  • برپایی نمایشگاه طراحی و نقاشی درخوی
  • عفاف و حجاب حافظ زندگی انسان‌ها است
  • اساتید در شکل‌گیری شخصیت انسان‌هایی که آینده جامعه را می‌سازند، بسیار مؤثر هستند
  • نگاه استاد مطهری به آینده جمهوری اسلامی به روایت افروغ
  • اعطای بسته حمایتی معاونت علمی به یکصد استاد منتخب