Web Analytics Made Easy - Statcounter

۲۰۰ سالگی دیوان غربی‌- شرقی «یوهان ولفگانگ فون گوته» که با تاثیرپذیری از اشعار حافظ شیرازی شاعر بلندآوازه ایران سروده شده است، بهانه‌ای برای برپایی هفته فرهنگی آلمان در زادگاه حافظ شد، رخدادی که از نهم تا سیزدهم آبان‌ماه جاری برپا بود.
یوهان ولفگانگ فون گوته، شاعر، ادیب، نویسنده و سخنور مشهور آلمانی، در سال ۱۷۴۹ میلادی در فرانکفورت آلمان تولد یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او یکی از کلیدهای اصلی ادبیات آلمان و جهان به شمار می آید.
گوته، شیفته خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی بود به گونه ای که دیوان "غربی شرقی" خود را با الهام از افکار حافظ تدوین کرد.
زمانی که سخن از تحکیم مناسبات فرهنگی ایران و آلمان به میان می‌آید،‌ ذهن‌ها به گوته و تاثیرپذیری‌اش از حافظ شیرازی معطوف می‌شود؛‌ و صد البته در این میان، شیراز زادگاه و آرامگاه حافظ، بهترین گزینه برای تقویت این پیوندها تلقی می‌شود.
میشاییل کلور برشتولد سفیر آلمان در ایران درباره انتخاب شیراز به عنوان میزبان هفته فرهنگی کشور متبوع خود گفت: استان فارس قلب ایران است و نام فارسی نیز از آن گرفته شده است و خوشحالم هفته فرهنگی آلمان در شهر شیراز برگزار می شود.
تمجید "اشتفان رایتزر" مسئول بخش فرهنگی سفارت آلمان در ایران از استقبال مردم شیراز و سخن وی خطاب به شهردار این کلانشهر مبنی بر این که " ایده‌هایی نیز برای برگزاری برنامه‌های فرهنگی بعدی هم وجود دارد" گویای رضایت خاطر طرف آلمانی از برپایی این رویداد فرهنگی در شهر شعر و ادب است.
حیدر اسکندرپور شهردار شیراز هشتم آبان‌ماه جاری معرفی ظرفیت‌های شیراز را به عنوان یکی از رهاوردهای هفته فرهنگی آلمان برشمرده بود، موضوعی که سیزدهم آبان‌ماه در پایان این رخداد فرهنگی از زبان شرکت‌کنندگان جاری شد.
از آن جمله، "آنکه بُسه" استاد ادبیات آلمانی و متخصص آثار "گوته" در دانشگاه‌های سوئیس،‌ اتریش و بلژیک با اشاره به سخنرانی خود در دانشگاه شیراز بیان کرد: محل جغرافیایی دانشگاه شیراز و قرارگیری آن در بالای این شهر بسیار زیباست و از فرصتی که برای هم صحبتی با دانشجویان و استادان فراهم شد، خوشحال شدم.
" فلوریان هنکل فون دونرسمارک " کارگردان مشهور و برنده جوایز متعدد بین المللی همچون جایزه اسکار نیز گفت: شاهد استقبال خوبی به ویژه از سوی جوانان و علاقه‌مندان برای تماشای فیلم‌هایی که در شیراز در هفته فرهنگی آلمان به نمایش درآمد، بودیم.
"کلاوس گالاس" مدیر فرهنگی و موسس جشنواره دیوان غربی- شرقی وایمار نیز گفت: امیدوارم با پل فرهنگی ایجاد شده، شاهد آینده بهتری برای روابط کلانشهر شیراز با آلمان باشیم.
وی اضافه کرد: از سال ۲۰۰۸ تاکنون به خاطر پیوند دوستی و خواهر خواندگی بین شیراز و وایمار این ارتباط فرهنگی وجود دارد و امیدوارم در آینده نیز ادامه داشته باشد.
در هفته فرهنگی آلمان در شیراز، برپایی نمایشگاه "سفری به شرق: گوته و دیوان غربی- شرقی" نیز  سیر علاقه مندی گوته ادیب آلمانی به حافظ و فرهنگ شرق را به تصویر کشید.
اجرای موسیقی گروه کوارتت کلنکه از وایمار آلمان متشکل از چهار نوازنده بانوی اهل این کشور در تالار حافظ شیراز، فرهنگدوستان شیرازی را با سازهای زهی آلمان آشنا کرد. 
نمایشگاه فعالیت‌های باستان‌شناسان آلمانی در فعالیت‌های اکتشاف سایت‌های هخامنشی از جمله تخت‌جمشید نیز بر جذابیـت‌های این رخداد برای مردم فارس افزود.
از مطالب و مضامین مطرح شده در نشست‌ها و آیین‌های هفته فرهنگی آلمان،‌ می‌توان ویژگی‌ها و عبارت‌هایی را یافت که ناظر بر آن است که پیوندهای ذهنی و فکری مردمان سرزمین ما با آن کشور اروپای غربی، بیش از آنچه که در تصور می‌گنجد نزدیک است.
اشاره کلاوس گالاس مدیر فرهنگی و موسس جشنواره دیوان غربی- شرقی وایمار به علاقه گوته به سوره اخلاص از سوره‌های قرآن کریم کتاب آسمانی مسلمانان جهان از این دریچه در خور تامل است. این پژوهشگر تاریخ این موضوع را نشانه علاقه‌مندی گوته به اسلام دانست و گفت:‌ گوته می‌دید که در اسلام خبری از صلیب و پاپ نبود، دادگاه تفتیش عقاید وجود نداشت و رستگاری تنها با رعایت اصول پنجگانه اسلام میسر می‌شود.
گالاس این موضوع را که تنها خداوند است که می‌تواند انسان را به سوی رستگاری رهنمون شود، راهکاری تازه برای گوته دانست که تاثیری تازه بر او به جا گذاشته بود.
این پژوهشگر تاریخ با اشاره به اینکه حدیث نبوی « بمیرید، پیش از آنکه بمیرید» در مبانی فلسفی گوته تاثیری شگرف برجای گذاشت، گفت: این حدیث او را یک قدم جلوتر برد و باعث شد از  پله عشق بالا رود.
پرونده هفته فرهنگی آلمان در شیراز در حالی بسته شد که از منظر سفیر آلمان،‌ بین دو کشور، رابطه دوستانه و معنوی بسیار قوی ۱۰۰ ساله وجود دارد و یک دوستی عادی نیست.
برشتولد در دیدار نهم آبان‌ماه جاری با استاندار فارس در شیراز افزود:‌ بسیار خرسندم که دویستمین سالگرد دیوان "شرقی - غربی" گوته را جشن می‌گیریم، ارتباط گوته و حافظ می‌تواند نمادی از دوستی معنوی ایران و آلمان باشد، گوته شیفته ظرافت و طرز فکر حافظ بود.
وی افزود: این سالگرد، مناسبت خوبی برای یادآوری مناسبات و روابط خوب آلمان و ایران است و نباید اجازه دهیم سیاست مانع تعمیق روابط دوستانه مردم دو کشور شود.
کلور برشتولد اظهار داشت: ۱۰۰ سال آینده را با موفقیت پشت سر خواهیم گذاشت همانگونه که ۱۰۰ سال قبل را پشت سر نهادیم.
سفیر آلمان در تهران همچنین با اشاره به نشست نهم آبان‌ماه جاری خود با مسئولان اتاق بازرگانی شیراز گفت: روابط اقتصادی ایران و آلمان دیرینه و تاریخی است، بیش از ۱۰۰ سال پیش آلمان در صنعتی شدن ایران نقش مهمی داشت و می‌کوشیم تا این رابطه تقویت شود.
وی اضافه کرد: در بخش گردشگری آلمانها بزرگترین گروه گردشگران اروپایی هستند که به ایران سفر می‌کنند، هر گردشگری که به ایران سفر می‌کند حتما به شیراز می آید و توریست های خارجی زیادی در این شهر حضور دارند و تلاش می‌کنیم که روابط در حوزه گردشگری را نیز توسعه دهیم.
استاندار فارس نیز در این دیدار گفت:‌ ملت ایران از سابقه ذهنی تاریخی خوبی نسبت به آلمان برخوردار است و اعتقاد داریم تعمیق روابط، بیشتر در سختی‌ها خود را نشان می دهد.
عنایت الله رحیمی افزود: کشورهایی که در سختی‌ها به هم کمک می‌کنند روابط عمیق‌تری در تاریخ می توانند داشته باشند.
وی ادامه داد:‌انتظار داریم محدودیت‌های کنونی در فضای پسابرجام کاهش یابد، آلمان در این زمینه مستقل عمل کند و اثرگذاری خود را در سیاست‌های اروپا نشان دهد.

اینک هفته فرهنگی آلمان در شیراز پایان یافته است و استقبال مردم از این رخداد، سبب شده که ژرمن‌ها در اندیشه رخدادهای فرهنگی دیگری در جمهوری اسلامی ایران باشند؛‌ امید که تقویت مناسبات در حوزه فرهنگ، یادآوری برای مسئولیت‌های تاریخی ملت‌ها نسبت به یکدیگر در شرایط دشوار باشد و آلمان،‌ نقش تاریخی در قبال ایران در سیاست‌های عرصه بین‌الملل ایفا کند.

برچسب‌ها ادبیات آلمان دانشگاه شیراز حافظ سفارت آلمان حیدراسکندرپور شیراز استانداری فارس عنایت الله رحیمی شهرداری شیراز پروندهٔ خبری هفته فرهنگی آلمان در شیراز

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ادبیات آلمان دانشگاه شیراز حافظ سفارت آلمان شیراز استانداری فارس شهرداری شیراز ادبیات آلمان دانشگاه شیراز حافظ سفارت آلمان شیراز استانداری فارس شهرداری شیراز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۹۳۸۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شیراز میراث‌دار فرهنگ غنی و شهر انسان‌های معتدل است

ایسنا/فارس در مراسم روز شیراز، این شهر به عنوان میراث‌دار فرهنگی غنی و شهر انسان‌های معتدل معرفی شد و مسئولان از اتفاقات بزرگ در عرصه‌های عمرانی و فرهنگی این شهر خبر دادند.

۱۳ اردیبهشت‌ماه مراسم روز شیراز با حضور جمع زیادی از اهالی فرهنگ و هنر و همچنین مسئولان شهر شیراز و استان فارس در هتل همای این شهر برگزار شد.

در این مراسم رئیس سازمان فرهنگی شهرداری شیراز با بیان اینکه شهر شیراز، شهر مکتب‌ها، مکتب‌خانه‌ها و هنرمندان است، گفت: این شهر با تمام شهرتش، هنوز رمز و رازهای کمتر شناخته شده‌ای دارد و هنوز همه مردم شهر خودمان هم در کوچه پس کوچه‌های آن قدم نزده‌اند.

محمدعلی چوبینی به اقدامات خوب انجام شده برای معرفی هر چه بیشتر شیراز اشاره کرد و گفت: راه‌اندزای سمفونی شهر شیراز، نگارش دایره المعارف شیراز، تبدیل کردن ساختمان قدیمی شهرداری شیراز به موزه شهر، توجه ویژه به حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز و راه‌اندازی گردشگری باغات با احیای باغات قصرالدشت، برخی از این اقدامات است.

وی با بیان اینکه ادبیات، سوغات شهر شیراز است، از برنامه‌ریزی‌های ویژه در این حوزه خبر داد.

یکی از اتفاقات جالب این مراسم، پیام تصویری آهنگساز شهیر ایرانی، «کارن همایون‌فر» بود که قرار است سمفونی شیراز توسط او ساخته شود.

همایون‌فر گفت: امیدوارم این قطعه در دل تک تک اهالی فرهیخته شیراز که پایتخت فرهنگی با قدمت هزاران ساله است، جای گیرد و این موسیقی بتواند گامی در تداوم این فرهنگ اصیل باشد.

وی ضمن قدردانی از اعتماد مسئولان شهر شیراز گفت: مسئولیت بسیاری خطیری بر دوش من است و امیدوارم از پس آن برآیم. وظیفه ما هنرمندان است که به رشد و شناسایی این سرزمین کمک کنیم تا فرهنگ کهن و اصیل ما گسترش یابد و تصویری تازه‌ای به جهان ارائه دهیم.

شهردار شیراز نیز با اشاره به میزبانی شیراز از میلیون‌ها مسافر در فروردین‌ماه، گفت: در قرآن کریم به میانه‌روی اشاره شده است و فیلسوف یونانی، ارسطو هم به اعتدال تاکید دارد و فکر می‌کنم شیرازی‌ها مصداق تمام عیار انسان‌های معتدل هستند.

محمدحسن اسدی با تاکید بر اینکه شیراز قطب گردشگری است و ظرفیت زیادی در این حوزه دارد، گفت: ما میراث دار یک فرهنگ اصیل و غنی هستیم و در همین راستا قرار است دانشنامه شیراز تالیف و موزه بلدیه شیراز امسال افتتاح شود. ضمن اینکه سند سومین حرم اهل بیت (ع) به‌نام شهر شیراز نیز در همین ایام‌ رونمایی خواهد شد.

وی با بیان اینکه در شیراز همزمان سه خط مترو در حال پیشرفت است، گفت: این حتی در شهری مثل تهران هم بی‌سابقه است و می‌توان گفت ما در شیراز یک شهر زیرزمینی فعال هم داریم و از طرفی در تمام ارتفاعات شهر نیز در حال کار هستیم.

اسدی بودجه عمرانی شهر شیراز را ۲۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: حدود ۸۰۰ میلیارد تومان در راستای محله محوری و مسجد محوری هزینه خواهد شد. ضمن اینکه پارک آبی بزرگ و آکواریوم در دست ساخت بوده و قرارداد تله‌کابین شیراز نیز بسته شده است.

وی همچنین گفت: قرار بود امروز بین شهرداری شیراز، یزد و اصفهان تفاهم نامه مثلث گردشگری مبادله شود که این امر به زمان دیگری موکول شد اما پیش قرارداد آن آماده است.

شهردار شیراز افزود: باعث افنخار است که شیراز در سال ۲٠۲۴ به عنوان پایتخت محیط زیست آسیا انتخاب شده است و از طرفی این شهر، شهر جهانی صنایع دستی و عضو هیئت مدیره شهرهای تاریخی جهان نیز هست.

اسدی در پایان اظهار کرد: تمامی این‌ها جزو اندکی از وظایف شورای شهر و شهرداری است که بدون هیچگونه منتی و از سر وظیفه انجام شده است، اما می‌خواهیم مردم بدانند که ما بیکار ننشسته‌ایم و مدیریت شهری، شورای شهر و شهرداری به صورت شبانه‌ روزی در تلاش هستند تا بخشی از دین خود را ادا کنند.

مصطفی ندیم، گردآورنده دانشنامه شیراز نیز در این مراسم دقایقی با حضار به صحبت پرداخت و گفت: جلد نخست این دانشنامه با عنوان مفاخر و بزرگان تهیه می‌شود که دارای سه بخش است.

ندیم افزود: جلد دوم به خوراک و فرهنگ مردم شیراز اختصاص دارد و جلد سوم به آرامستان‌های شیراز که اکثر آنها گل‌گشت و تفرج‌گاه بوده‌اند می‌پردازد. جلد چهارم عنوانش فرهنگ عامه است و در جلد پنجم به ادبیات شفاهی توجه شده است. جلد ششم به آثار تاریخی شیراز و  جلد هفتم نیز به جغرافیای تاریخی این شهر اختصاص دارد.

رئیس شورای شهر شیراز با بیان اینکه مردم این شهر را همه در جهان می شناسند گفت: شیراز محل شعر و ادب است. مظهر زیبایی‌ ها ، باغ‌ها و بستان‌ها، دارای مردمان خوش لهجه و مهمان نواز است و همچنین خاستگاه شعر و شعور، فلسفه، حکمت و عرفان است.

سید ابراهیم حسینی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که فرمودند «شیراز معلم همه شهرها است»، گفت: شیراز یک برند است و شورای شهر وظیفه دارد برند بودن شیراز را پاس بدارد.

رئیس شورای شهر شیراز با بیان اینکه امروز شورا و شهردار تمام همت خود را به میدان آورده‌اند تا آنچه به عنوان زیر ساخت برای رفاه و آسایش مردم لازم است فراهم کند، گفت: به همفکری شهروندان نیازمندیم و از آنها می‌خواهیم ایده‌های خود را در مسائل فرهنگی ارائه‌ دهند.

به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم دو هنرمند بزرگ شهر شیراز «محمود پاک‌نیت» و «محمد فیلی» به بیان خاطرات و دغدغه‌های خود پرداختند.

در انتهای مراسم، شهردار شیراز  از تحقق وعده سال گذشته در افتتاح پردیس سینمایی امین تارخ خبر داد و گفت: این مجموعه سینمایی تکمیل شده است و اکران فیلم‌ها در آن از همین اردیبهشت‌ماه آغاز خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد
  • هفته فرهنگی شهرستان زرندیه
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • رویکرد فرهنگی دروازه قرآن باید تغییر یابد
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ/ شهرها همه بازند و شیراز، شهباز
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ
  • ما میراث‌دار فرهنگی اصیل و غنی هستیم/ وظیفه داریم یگانه بودن جایگاه شیراز را پاس بداریم
  • شیراز میراث‌دار فرهنگ غنی و شهر انسان‌های معتدل است
  • آلمان: اروپا باید به یک اتحادیه امنیتی تبدیل شود
  • مساله اتباع بیگانه، امنیت، کم آبی و بیکاری چالش‌های اصلی فارس است